Ruska kapelica

Rusko kapelico so postavili v spomin ruskim vojakom, ki jih je zasul snežni plaz med gradnjo ceste čez gorski prelaz Vršič. Ruska kapelica je urejena v pravoslavnem slogu, ta pa izraža vero vojakov, ki so na tem mestu umrli. Zgrajena je bila leta 1916. Ob njej je manjše grobišče. Umrli Rusi so večinoma pokopani v grobnici levo od kapelice. Spomenik na grobu je v obliki piramide z napisom v ruščini “Sinovom Rusije”. Natančno število mrtvih ni znano, domnevajo pa da jih je umrlo 110 Rusov in 7 avstro-ogrskih stražarjev. Do kapelice vodi stopnišče, ob njem je ruski grob s pravoslavnim betonskim križem. Kapelica pa ne predstavlja le spomina na tragične dogodke iz 1. svetovne vojne, ampak tudi potrditev duhovne sorodnosti in vzajemne naklonjenosti slovenskega in ruskega naroda.

Ker so imeli težave z oskrbovanjem soškega zaledja se je avstrijska vojska že pred izbruhom vojne odločila, da bodo čez Vršič zgradili gorsko cesto. Ker niso imeli dovolj delavcev, so za gradnjo kapelice uporabili kar ruske vojne ujetnike. Z intenzivnim delom so začeli graditi jeseni 1915, pozimi 1916 pa se je s strmin Mojstrovke utrgal ogromen snežni plaz, in tako pod seboj pokopal večje število ujetnikov in njihovih stražarjev. Ob pokopavanju žrtev se je pojavila misel o postavitvi spomenika.

Ruski ujetniki so s prostovoljnim delom do 1. novembra 1916 zgradili leseno kapelico. Postavljena je na kamnitih temeljih in je oblikovana kot centralen prostor s stolpoma ob straneh. Stolpa sta zaključena v slogu baročnih kupol, kakor jih poznajo v Rusiji.

Konstrukcija je lesena. Prvotno so jo obložili z lubjem, kasneje pa z deščicami. Streha je iz skodel in deščic. Notranji prostor je majhen in skromen, ter prebarvan na belo. Na oltarju je med vojno stala ikona Matere božje, ki je po vojni izginila. Notranjost krasijo še kovani lestenci in svečniki ter fotografija s svečane otvoritve.

Ob kapelici s pomočjo ruskih duhovnikov in drugih visokih predstavnikov države vsako leto organizirajo svečano spominsko mašo. Kapelica je prosto dostopna.

VIRI:
– Časopis Delo, sreda, 12.09.2012
– http://sl.wikipedia.org/wiki/Ruska_kapelica
– http://www.slovenia.info/?kapelica=137&lng=1

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja